23.          Keracunan makanan dimaksudkan sebagai makanan yang dicemari scara tidak sengaja oleh bahan kontaminan racun.Bincangkan sebab-sebab berlakunya keracunan makanan dan cadangkan langkah-langkah mengatasinya. 

                Makanan ialah sumber tenaga utama untuk hidupan menjalankan segala aktikviti termasuk denyutan nadi, dan tumbesaran. Secara umumnya, zat-zat yang terkandung dalam makanan dapat dibahagikan kepada kerbohidrat, protein, lemak vitamin, dan garam mineral; selain air dan pelawasn.

                Hakikatnya, terdapat empat sebab yang menjadikan keracunan dalam makanan boleh berlaku. Pertama, keracunan makanan berlaku sebagai akibat seseorang yang termakan makanan yang tidak bersih atau makanan yang mengandungi racun. Racun-racun seperti racun serangga, racun tikus, racun rumput atau lalang, diketahui pernah termasuk dalam makanan dan mencemarinya.

                Sesetengah bahan makanan mempunyai racun asli. Antaranya ialah beberapa jenis cendawan dan ubi kayu yang diketahui mempunyai bahan pelindung yang beracun. Sekiranya kita tersalah makan bahan-bahan makanan ini, akibatnya amatlah buruk.

                Di samping itu, keracunan makanan juga boleh berlaku sekiranya seseorang itu memakan hiduoan akuatik yang mengandungi racun. Umpamanya, sungai atau kolam yang terletak berhampiran dengan kilang-kilang industri memang mudah tersemar sekiranya langkah-langkah rawatan sisa-sisa toksik tidak diambil oleh pihak kilang sebelum membuangkan sisa toksik ke dalam sungai-sungai itu. Dalam hal ini, sudah pastilah hidupan akuatik di dalam sungai berkenaan seperti ikan, udang dan ketam akan turut tercemar dengan bahan-bahan beracun. Oleh yang demikian, jika hidupan akuatik ini dijadikan sebagai sumber makanan manusia, pasti kejadian keracunan makanan akan berlaku.

                Seperkara lagi, keracunan makanan juga boleh berlaku melalui penggunaan makanan yang diawet untuk mengelakkannya daripada mengalami kerosakan. Dalam proses pengawetan ini, ada kemungkinan makanan tersebut tidak dibersihkan dengan secukupnya terlebih dahulu. Oleh itu, jika semakin lama makanan itu disimpan, maka semakin membiaklah virus di dalamnya. Sesiapa yang memakannya sudah pasti akan keracunan makanan.

                Di Malaysia, persitiwa keracunan makanan yang paling menyedihkan berlaku pada tahun 1988 di Perak. Dalam kejadian tersebut, dilaporkan seramai 17 orang murid-murid sekolah telah meninggal dunia sebagai akibat temakan sejenis makanan mi yang disebut sebagai ‘laoshufen’.

                Walau apa sekalipun punca keracunan makanan, langkah-langkah tertentu untuk mencegahnya daripada berlaku haruslah diambil, khususnya oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Antaranya termasuklah mendidik para pelajar, terutamanya murid-murid sekolah rendah memilih makanan yang sempurna, iaitu dengan memilih makanan yang berkhasiat dan menghapuskan amalan suka memakan makanan ringan yang tidak berkhasiat, mudah memudaratkan.

                Dalam hal pencegahan juga, kerajaan haruslah bersungguh-sungguh mengambil tindakan menguatkuaskaan undang-undang yang berhubung dengan amalan keselamatan dan penyelidikan makanan. Umpamanya, Akta Makanan (1993) dan Peraturan Makanan (1985) yang memperuntukkan langkah-langkah memelihara keselamatan makanan dan cara-cara mengendalikan bahan makanan, wajib dikuatkuasakan dengan tegas pada setiap masa. Begitu juga dengan Akta Racun Makhluk Perosak (1974) yang bertujuan untuk menjamin bahan makan daripada keluaran pertanian tidak tercemar oleh penggunaan racun perosak yang berlainan, perlu dilaksanakan dengan lebih berkesan lagi.

                Di samping itu, para pengguna perlulah membersihkan semua sayur-sayuran, buah-buahan atau apa-apa juga bahan makanan sebelum dimasak atau dimakan. Pihak Kementerian Kesihatan atau MARDI pula haruslah mempergiat usaha-usaha penyelidikan dan pengujian ke atas semua bahan makanan dan minuman yang dikeluarkan oleh petani atau syarikat pengeluar untuk mempastikan bahan makanan dan minuman itu benar-benar selamat dimakan atau diminum sebelum dijual kepada para pengguna. Selain itu, badan-badan sosial seperti Persatuan Pengguna haruslah memainkan peranan yang proaktif bagi menngingatkan masyarakat umum tentang bahaya dalam makanan.

                Sebagai penutupnya, langkah-langkah pencegahan sebelum berlakunya keracunan makana  adalah lebih berfaedah daripada usaha-usaha untuk cuba mengubati seseorang yang mengalami keracunan makanan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan